Herken je dat…
Je kind op zich wel gelukkig is, maar je toch voelt dat het niet alles vertelt.
Je merkt dat het soms met vreemde oplossingen (althans voor jou als ouder) komt om de scheiding te herstellen.
Je als ouder meermaals zegt dat het niet de schuld is van het kind, maar ze het niet lijken te geloven.
Als ouder lijk je het bijna niet te kunnen vermijden dat kinderen zich schuldig voelen over de scheiding. Vaak linken kinderen deze overtuiging van schuld aan bepaalde herinneringen. Enkele voorbeelden: “Ik had braver moeten zijn, want ze maakten ruzie over mij.” “Ik had nog harder stop moeten roepen dan maakten ze minder ruzie.” Deze overtuiging zetten kinderen dan soms verder in bepaald gedrag. Als ik maar flink genoeg ben, dan komt het misschien wel terug goed tussen mijn ouders. Dit is een wens die veel kinderen lang blijven koesteren.
Kinderen proberen vanuit hun wereld te begrijpen waarom ouders scheiden. Zijzelf maken ruzie met vriendjes en vriendinnetjes en maken het toch ook terug goed. Als ze ouders dan terug zien praten met elkaar (wat op zich natuurlijk goed is) begrijpen ze niet waarom ze ‘gewoon’ niet terug samen kunnen wonen.
Kinderen zijn overtuigd dat ze moeten kiezen voor één van de ouders. Dit doen ze soms op een heel subtiele manier door weinig goeds te zeggen over de tijd samen met de andere ouder. Ze durven niet melden dat ze het ook wel leuk vonden. Hierdoor gaan ze soms liegen om niemand te willen kwetsen. Eigenlijk worstelen ze met hun gevoelens over de scheiding zelf en hebben ze de overtuiging dat ze hiermee niet terecht kunnen bij de ouders zelf.
Kinderen denken dat ze zich gelukkig moeten tonen aan de ouders. Natuurlijk willen we ook dat ons kind gelukkig is. Toch zijn verdriet en andere gevoelens normaal. We zeggen ook vaak: “Het gaat zeker leuk zijn”, “Was het leuk bij mama of papa?” Zo krijgen kinderen de boodschap dat het blijkbaar altijd leuk moet zijn en dat wat ze voelen abnormaal is.
Herken je jouw kind hierin?
Dan nodig ik jou graag uit op mijn lezing 20 februari 2019 te Riemst. Waarin ik zal uitleggen hoe je deze lasten van je kind kan verlichten. Meer info te vinden op de website www.rustinjezelf.be
Photo by Annie Spratt on Unsplash